Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).

Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita analize de laborator specifice (Determinari hormonale & Fertilitate) si investigatii radiologice multiple, pentru acuratetea si precocitatea diagnosticului.

Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinica, iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii. Boala tiroidiana subclinica este obisnuita si frecventa ei creste cu varsta; are consecinte nefaste asupra sistemului cardiovascular si functiei mentale, daca ramine nediagnosticata.

Endocrinologia a adus contributii importante la intelegerea functiei sistemului cardiovascular. Tesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afecteaza sistemul cardiovascular actioneaza prin receptori hormonali. Multe afectiuni cardiovasculare au cauze endocrine : hipertensiunea secundara (aldosteronism primar sau feocromocitom), sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

Va puteti adresa serviciului nostru de endocrinologie pentru urmatoarele afectiuni:

  • obezitate
  • dislipidemii
  • osteoporoza
  • patologie tiroidiana
  • hipercalcemie, hipocalcemie
  • tulburari de crestere
  • tumori hipofizare
  • hirsutism
  • sindromul ovarelor polichistice
  • patologie gonadica
  • patologie suprarenala
  • disfunctie erectila
  • pubertate precoce, pubertate intirziata
  • ginecomastie
  • infertilitate
  • menopauza
Afectiuni endocrine

Tiroida este o glanda in forma de fluture ce se afla la baza gatului, sub „marul lui Adam”. Desi cantareste foarte putin, glanda tiroida are un efect enorm asupra sanatatii. Toate aspectele legate de metabolism, de la ritmul batailor inimii, la viteza de ardere a caloriilor, depind de buna functionare a acestei glande.

Paratiroida este glanda endocrina situata in spatele tiroidei, asigurand sinteza parathormonului. Hiperparatiroidia este cea mai frecventa dintre afectiunile paratiroidelor, fiind provocata de prezenta unui adenom pe una dintre glande, responsabil de o hipercalcemie. Mult mai rara, hipoparatiroidia este, in general, consecutiva unei ablatii chirurgicale a tiroidei sau, uneori, unei boli autoimune.

Hipofiza (sau glanda pituitara) este o glanda endocrina situata la baza creierului, la întâlnirea nervului optic, în fosa osului sfenoid, denumita seaua turceasca, de marimea unei cirese mici. Functionarea organismului si procesele metabolice sunt dirijate de catre sistemul nervos si hormonal. Hormonii sunt niste substante chimice, produse de glande endocrine. Productia hormonilor este dirijata de catre hipofiza, ca unitate centrala de coordonare. O parte din tumorile care afecteaza hipofiza pornesc chiar din tesutul acestei glande, o alta parte din vecinatatea acesteia. Tumoarea hipofizei, de regula, este un adenom, adica o proliferare anormala de celule din tesutul glandular. Tumoarea poate provoca diverse modificari hormonale în organism- tulburari menstruale, de potenta, de crestere (piticism sau gigantism).

Suprarenalele se afla asezate deasupra rinichilor si secreta hormoni vitali implicati in functiile sexuale si in imunitate. Suprarenalele sunt alcatuite din doua parti: 1. partea medulara; 2. partea corticala. Partea medulara produce catecolaminele care sunt 2 hormoni: adrenalina si noradrenalina. Cei doi hormoni regleaza metabolismul energetic, precum si repartitia sangelui in organism. Catecolaminele regleaza activitatea inimii (puls, tensiune arteriala) si rinichilor.
Boala Addison reprezinta o afectiune endocrina cauzata de secretia insuficienta de hormoni de catre glanda corticosuprarenala. Se mai numeste insuficienta corticosuprarenaliana sau hipocorticism. Insuficienta apare cand glanda e distrusa in proportie de 90%.

Gonade. Glanda sexuala, masculina sau feminina (testicul sau ovar), produce celulele germinale (celulele a caror diviziune si maturare conduc la formarea de celule sexuale sau gameti).Nefunctionarea lor poate avea si cauza endocrinologica.